Teknologji

NASA, me një mision të dytë SpaceX

nasa

 

NASA ka urdhëruar një mision të dytë nga SpaceX për të dërguar astronautët në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Urdhri është pjesë e Commercial Crew Program, e cila ka filluar nga NASA gjashtë vjet më parë si një mënyrë për t’u siguruar se Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të ketë qasje njerëzore në hapësirë. NASA urdhëroi një mision të parë nga SpaceX përsëri në nëntor të vitit 2015, dhe ajo urdhëroi dy nga Boeing – kompania tjetër e përfshirë në CPP – në maj dhe dhjetor të vitit 2015.

NASA fillimisht hyri në këtë program sepse programi Space Shuttle ishte planifikuar të përfundonte në vitin 2011. Kjo u largua nga agjencia pa pajisje primare në hapësirë, dhe NASA që i është dashur të mbështetet në agjencinë e hapësirës të Rusisë, Roscosmos, për të nisur astronautët në stacionin e hapësirës. Ky partneritet ka qenë efektiv, por nuk ka qenë i lirë: NASA paguan Roscosmos rreth 80 milion $ në vend për të marrë astronautët në ISS.

SpaceX dhe Boeing do të jenë në gjendje për të kryer të njëjtën detyrë për miliona dollarë më pak herë në anijen e tyre kur të kenë përfunduar dhe testuar. NASA zakonisht urdhëron këto misione dy deri tre vjet përpara datës së tyre të lançimit në mënyrë që t’iu japin kompanive kohë të mjaftueshme për të zhvilluar anijen.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Më të klikuarat

To Top